Angst voor Allah? Is Nederland islamofoob?

Klik hier voor de documentaire

Uitgezonden op zondag 27 februari 2005 20:30 Ned 3


Een op de zes Nederlanders voelt zich daadwerkelijk bedreigd door moslims. Ruim de helft van de Nederlanders is bang op termijn te moeten leven naar de regels en leefgewoonten van moslims. En een derde van de Nederlanders zou bang zijn voor de Islam, bang voor moslims. Daarmee zijn wij koploper in Europa. Maar voor wie en wat zijn we nu werkelijk bang? En is die angst terecht?

Volgens vervolg onderzoek van Ali Lazrak, die doorging op TNS/NIPO in opdracht van de Volkskrant kent 67% van de Nederlanders geen moslims en weet men bovendien niets van de Islam. Onze medewerker Michael Schaap kent ook zo zijn angsten ten aanzien van de Islam en wil deze graag bezweren. Hij besluit op bezoek te gaan bij de Surinaamse moslimgemeenschap. Hij leerde ze ooit kennen als West Indische Rijksgenoten en hij denkt makkelijk met hen te kunnen praten. Ze behoren, net als de Oost Indische moslims, tot de vroegere Islam van ons land. Ze delen onze cultuur en begrijpen daardoor misschien onze angsten en obsessies. En niet te vergeten, ze spreken onze taal!

Maar de broeders van de Taibah moskee in Amsterdam blijken orthodoxer dan verwacht. Bovendien zeggen ze bijzonder onvriendelijke dingen over een verlichte stroming in de Islam, de Ahmadiyya. Aanhangers van deze leer, die ook populair is onder Surinamers, zouden afvalligen zijn en een groot gevaar voor de Islam. Schaap laat het er niet bij zitten en graaft dieper.

Schaap spreekt onder andere met:

  • Hikmat Mahawat Khan (voorzitter Ahmadiyya beweging NL en voorzitter Contactgroep Islam),
  • Mohammed Junus Gaffar (bestuurslid World Islamic Mission en koster van de Taibah Moskee in Amsterdam Z.O.),
  • Rahmat Khan Abdur Rahman (directeur Islamitische basisschool Assoefa en vice-voorzitter World Islamic Mission)
  • Haroen Badloe (Ahmadiyya geleerde en docent van het Nederlands Instituut ter Bevordering van Islam Studies).

Regie: Michael Schaap; Research: Simcha de Haan; Montage: Milika de Jonge; Productie: Joyce Feijen; Eindredactie:Robert Wiering